Bezoek Lindor op ANUGA FoodTec in Keulen, Duitsland. Haal uw gratis ticket hier.

Lindor biedt hoogwaardige oplossingen voor polymeerverwerking

Is een menger het eerste waar u aan denkt als het gaat om appartuur voor polymeerverwerking? Dat zou wel zo moeten zijn.

Mengen als vervolgstap na extrusie van polymeren

Een direct na de polymeerextruder geïnstalleerde menger realiseert een homogene verdeling van de crosslinking-hulpstof tussen uw polymeerkorrels onder temperatuurgeregelde, ultrahygiënische omgevingscondities. Met een Lindor post-extrusie-menger bereikt u dit resultaat bovendien zonder de korrelintegriteit in gevaar te brengen.

Deze speciale menger is ontworpen voor inbouw in uw productielijn, direct na de kunststofextruder. Geëxtrudeerd materiaal valt direct in de inlaat van de menger en ondergaat tijdens het mengen de gewenste behandeling. Het eindproduct is een perfect mengsel polymeerkorrels, gereed voor crosslinking in een volgende extrusiestap, met een kwaliteitsniveau afgestemd op de fabricage van producten zoals robuuste kabelisolatie.

Samenstelling en verwerking van polymeermengsels

Lindor heeft een gespecialiseerde en beproefde post-extrusie-menger ontwikkeld door onze ‘gentle touch’ trommelmenger te combineren met drie belangrijke functies.

Dit zijn:

  1. een temperatuurgeregelde spuitkop voor vloeistofinjectie,
  2. een roterende, ommantelde trommel, en
  3. een ultrahygiënisch ontwerp.

Spuitkop voor het verwerken van additieven

Een Lindor post-extrusie-menger bevat één (of meer) spuitkoppen voor vloeistofinjectie. Deze spuitkoppen bieden de essentiële functionaliteit om een crosslinking-hulpstof, zoals peroxide, toe te voegen aan de polymeerkorrels gedurende de mengcyclus. Het resultaat is dat elke individuele korrel een vastgestelde dosis crosslinking-hulpstof krijgt.

 

liquid injection lance

 

Temperatuurbeheersing is cruciaal

Onze menger voorziet bovendien in een ander cruciaal aspect bij het samenstellen van polymeermengsels, namelijk temperatuurbeheersing. Niet alleen de spuitkoppen zijn temperatuurgeregeld, dat geldt ook voor de complete mengtrommel.

Dankzij de ommantelde trommel op de post-extrusie-menger kan een specifieke, vooraf ingestelde inwendige temperatuur worden aangehouden. Onze ervaring is, dat onze klanten meestal een temperatuur tussen 40 en 70 graden Celsius wensen. Dit temperatuurbereik ligt ruim binnen de laagste en hoogste temperaturen waarvoor onze roestvaststalen trommels geschikt zijn.

Ultrahygiënisch ontwerp

Hygiëne is van het grootste belang bij veel van de toepassingen waarvoor Lindor machines bedoeld zijn. Door de jaren heen hebben wij ons daarom in het bijzonder gericht op realisatie van een ontwerp waarmee een reinheidsniveau van 20 ppb kan worden bereikt.

Voor een eenvoudige reiniging zijn Lindor machines voorzien van grote luiken en zijn er in de trommel geen randen waarachter materiaal zich kan ophopen. Ook besteden we veel aandacht aan het ontwerp van onze afdichtingen – een schijnbaar klein, maar ontzettend belangrijk detail. Daarnaast hebben onze mengers een standaard productuitvoerpercentage van 99,9%.

En ten slotte nog een speciale overweging bij de vloeistofinjectie. De spuitkop is zo geplaatst, dat de vloeistof direct op het product wordt gespoten in plaats van op de wanden van de trommel. Dit voorkomt dat er kleverige resten in de trommel achterblijven.

 

 

Een behoedzaam polymeermengproces levert hoge kwaliteit

Het is uitermate belangrijk dat de integriteit van korrelgrootte en -vorm behouden blijft gedurende de doseerbehandeling en de mengcyclus. Een menger, die gebruik maakt van ‘gentle touch’-mengtechnologie, garandeert absolute deeltjesintegriteit.

In de mengers van Lindor zitten geen bewegende delen – ze bestaan slechts uit een roterende trommel met stationaire schoepen, die de zwaartekracht het werk laten doen. Voor de verwerking van polymeren betekent dat geen stof en geen breuk en daarmee de productie van perfect intacte en geladen mengsels van crosslinkpolymeren.

Lindor post-extrusie-mengers kunnen productvolumes aan van 100 kilo tot meer dan 10 ton per uur en kunnen worden geconfigureerd voor batch- of continuprocessen. De mengcyclustijden zijn kort – hooguit 10 minuten voor het grootste productvolume. Een belangrijk pluspunt, zeker in deze tijden, is dat onze mengers zeer energiezuinig zijn.

De ‘gentle touch’ bij het mengen van kunststoffen en het verwerken van polymeren

Lindor is gespecialiseerd in mengoplossingen voor deeltjes en poeders, die gevoelig zijn voor externe krachten of wrijving. U vindt onze machines in productielijnen over de hele wereld, zowel in pre- als post-extrusieprocessen.

We hebben met veel succes onze kenmerkende ‘gentle touch’-mengtechnologie ontwikkeld, en nu werken onze ingenieurs aan verdere innovaties voor bijzondere toepassingen binnen de polymeer- en kunststofindustrie. Daarnaast ontwikkelen wij ook klantspecifieke oplossingen voor integratie in bestaande productielijnen.

Neem vandaag nog contact met ons op om te zien hoe onze mengers de outputkwaliteit van uw polymeren kunnen verhogen.