blender industrial

Grootste menger voor een van de grootste gelatineproducenten

Een van de grootste gelatineproducenten ter wereld was voor haar vestiging in de VS in 2015 op zoek naar een nieuwe menger en zo kwam het bedrijf al snel bij ons uit. Wij leveren namelijk de grootste trommelmenger in de industrie. Deze klant is in het binnenland van de VS gevestigd en het op locatie krijgen van deze reus was dan ook een mooi avontuur voor ons.

Onze L25000 is ongeëvenaard met een maximaal batchvolume van 25.000 liter en een batchgewicht van zo’n 20 ton. Maar dat is niet de enige reden dat het bedrijf voor ons koos. Onze gentle touch technologie heeft zich al bewezen bij andere gelatine- en voedingsmiddelenbedrijven. Wat ook een belangrijke rol speelt, is de zeer lage benodigde meng-energie (minder dan 2 W/kg).

Geen opwarming

De lage hoeveelheid benodigde energie voorkomt breuk, stofvorming en opwarming. Dat laatste is vooral belangrijk omdat gelatine smelt als het warm wordt. De horizontale constructie van onze trommelmenger was voor deze klant ook van belang omdat de menger hierdoor eenvoudig in de productielijn was in te passen.

Proces brengt constante kwaliteit in natuurproduct

Gelatine is een natuurproduct en dat betekent dat de kwaliteit van nature wisselt. Toch weet het bedrijf een eindresultaat van constante en hoge kwaliteit te krijgen. Dat begint al bij de voordeur. Gelatine wordt gewonnen uit huiden en botten van varkens en runderen. Alleen als deze van goede kwaliteit zijn, komen ze het bedrijf binnen. De gelatine wordt vrijgemaakt en vervolgens gereinigd, gezuiverd, en onder hoge temperatuur en druk verhit. De hierna ontstane gelei wordt gedroogd en tot een poeder of granulaat gemaakt.

Met verhitting scheidt het bedrijf de gelatineoplossing van de vaste delen en de vetten. Deze oplossing gaat vervolgens door zeer fijne filters om de laatste sporen van vezels en vetten te verwijderen. In de volgende stap worden calcium, zouten en soda uit het mengsel gehaald. Een vacuüm verdamping systeem verdikt de oplossing daarna. Onder strikte hygiënische omstandigheden wordt de oplossing gesteriliseerd. Het bedrijf droogt de oplossing op een geperforeerde plaat.

De rol van onze menger

Onze menger bevindt zich aan het einde van het productieproces. De L25000 mengt het gelatinegranulaat en -poeder met toevoegingen zoals pectine om afhankelijk van het gewenste product de ideale textuur, smaak of stabiliteit te bereiken. De gelatine speelt namelijk onder meer een rol in marshmallows, winegums, bakpoeders, als emulgator (natuurlijke vervanging van e-nummers) in voedingsmiddelen. Maar ook in de farmaceutische industrie speelt gelatine een belangrijke rol, vaak zijn de gel caps van capsules van gelatine gemaakt.

Hygiëne van groot belang

Complete hygiëne is bij iedere stap in de productie van groot belang. De menger vormt hierop geen uitzondering en dat is dan ook een van de redenen dat het bedrijf voor ons heeft gekozen. Om aan de wetgeving en de veiligheidseisen van deze klant te voldoen hebben we eerst met diens OSHA (Occupational Safety and Health Administration)-agent een uitgebreide risicoanalyse gemaakt en besproken waarop de nodige detail-aanpassingen aan het ontwerp van de machine zijn gemaakt.

Menger aangepast aan wensen

Op verzoek van de klant hebben we de menger met zes in plaats van drie reinigings- en inspectieluiken uitgerust voor een nog betere bereikbaarheid en daarmee een eenvoudigere en efficiëntere reiniging. De luiken zijn voorzien van een speciale snel-vergrendeling zodat deze snel en eenvoudig geopend en gesloten kunnen worden. Ook is deze menger uitgerust met een groot formaat uitrijdbare in- en uitlaat. Zo kunnen operators de in- en uitlaat en ook de dichtingen iedere keer sneller en beter inspecteren en reinigen. Hoe beter de toegankelijkheid, hoe beter en sneller de reiniging!

Overal ter wereld

’s Werelds grootste trommelmenger bouwen is één ding, maar deze op zijn gewenste locatie ergens in de wereld te krijgen is een volgend avontuur. Hier lag voor ons nog een interessante uitdaging. Met een leeggewicht van 22.500 kilogram en een hoogte van ruim 4 meter was het nodige regelwerk nodig om deze machine op de plaats van bestemming te krijgen.

We hebben deze kolos eerst per binnenvaartschip vanuit de fabriek in Dordrecht naar de haven van Rotterdam laten varen. Vervolgens is hij naar de VS verscheept. Vanaf de haven aan de oostkust is dit gevaarte door zes staten gereden, waarbij voor iedere staat een aparte oversized load licentie nodig was.

Inmiddels draait ook deze menger trouw zijn rondjes voor een tevreden klant. Het bewijst maar weer dat we iedereen, waar ook ter wereld, kunnen bedienen. Nieuwsgierig of onze mengers iets voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op via mixers@lindor.nl of +31-78-6550655.

LINDOR MENGERS WORDEN GEBRUIKT VOOR DE VERVAARDIGING VAN

  • Küttner logo
  • Küttner logo