blender industrial

Lipton Tea gemengd met Lindor

’s Werelds grootste en bekendste theemerk, Lipton Tea, wordt al sinds 2004 geblend door Lindormengers met ‘gentle touch’ techniek. Unilever gebruikt deze mengers wereldwijd in verschillende theefabrieken en R&D centra. De Lindor mengers behandelen de broze theebladeren teder en zijn uitgerust met vloeibare injectie voor het aromatiseren van de thee. Binnen slechts drie minuten zijn alle ingrediënten tot een homogene melange gemengd en is de thee klaar voor verpakking.

Proces

De Lindor mengers worden door Unilever gebruikt voor het blenden en aromatiseren van thee voor het gerenommeerde merk Lipton Tea. Deze mengers bevinden zich aan het begin van het productieproces, direct achter het prepareren van de batch. De verschillende theecomponenten worden in de mixer bij elkaar gebracht om uiteindelijk een homogene batch met thee te krijgen die kan worden verpakt in theezakjes of als losse thee in een pouch of doos.

Lindor en Lipton

Bastiaan Soeteman, directeur van Lindor in Dordrecht, is trots op de jarenlange relatie met Unilever Lipton: “Wij leverden in 2004 onze eerste menger voor het blenden van thee aan Unilever Lipton in Dubai. Sindsdien hebben wij meer mengers mogen ontwerpen voor Unilever fabrieken en R&D centra in Europa en Zuidoost-Azië.De laatste twee mengers zijn respectievelijk in Turkije en in Indonesië geleverd. De laatste L4000 (type aanduiding voor mixer met een netto productvolume van 4.000 liter) is in juli 2014 door de lucht naar Indonesië vervoerd!”

Unilever heeft twee belangrijke redenen om te kiezen voor de mengers van Lindor. Ten eerste bewerkstelligen deze mengers een constante blend, ten tweede raakt de thee niet beschadigd tijdens het mengen door de unieke ‘gentle touch’ techniek.

Ed de Nekker, Technology Manager Beverages bij Unilever legt uit: “Een goede menging van de verschillende componenten is voor ons van cruciaal belang om de consument iedere keer dezelfde beleving van het product te geven,  qua smaak en kleur van de thee. Ook mag de thee niet worden beschadigd, iets wat met de Lindor mixers tot een minimum wordt beperkt.”

Unilever heeft goede redenen om voor Lindor te blijven kiezen, legt Ed uit: “Mede door de  uitermate goede samenwerking en de flexibiliteit in levertijden en installatietijd bevalt ons uitstekend. De mensen van Lindor weten precies wat wij willen en nodig hebben. Het project in Indonesië is daar een goed voorbeeld van. Daar was maar een uitermate korte tijd beschikbaar voor de installatie. Bij vertraging zouden onze voorraden te laag kunnen worden en dan zouden leveringsproblemen naar de markt kunnen ontstaan. Samen met ons lokale team in Indonesië heeft het team van Lindor deze uitdaging met positief resultaat volbracht.”

Lindor L4000 tea blender at Lipton plant in indonesia

Technische specificaties mengers met ‘gentle touch’

De mixers van Lindor met ‘gentle touch’ kunnen een breed assortiment van verschillende theesoorten en andere ingrediënten, zoals specerijen, gedroogd fruit en bloemblaadjes, tot een homogene melange mengen. De verschijningsvorm van deze diverse theesoorten varieert van zeer korte en droge tot zeer lange, op dennennaalden lijkende, bladeren.

De roterende mengtrommel van een mixer met ‘gentle touch’ bevat zes vaste schoepen. De geometrie van deze schoepen én hun plaats in de trommel zorgen ervoor dat, na het openen van de pneumatisch gestuurde uitlaatklep, de trommel volledig leegstroomt (typisch > 99,95%). In een batchproces verwerkt de menger per keer 1, 2, 4m³ of meer. De grootste theemenger die  Lindor ooit leverde aan een theefabrikant heeft een batchvolume van 12 m3. Met een stortgewicht van ca. 0,3 kg/dm3 zijn dit aardig wat theezakjes: namelijk zo’n 1,8 miljoen theezakjes per batch. De batchgrootte voor R&D-toepassingen ligt tussen de 70 en 200 liter. De meeste mixers zijn uitgerust met vloeibare injectie voor het aromatiseren van thee. Ook kunnen droge smaakstoffen in de thee worden gemengd. Binnen slechts een drietal minuten zijn alle ingrediënten tot een homogene melange gemengd en is de thee gereed voor verpakking. Of om een lekkere pot thee van te trekken…

De machine voldoet aan alle hygiëne- en veiligheidseisen die de voedingsmiddelenindustrie aan machines stelt, bijvoorbeeld de FDA normering. Drie grote inspectieluiken vergemakkelijken het reinigen en het onderhoud. De metalen delen van de menger, die met het product in aanraking komen, zijn vervaardigd uit roestvast staal. De nieuwste mixers zijn tevens uitgerust met een uitrijdbare inlaat en uitlaat (QSR) voor snelle en eenvoudige inspectie, reiniging en onderhoud. Een aantal mixers is ook uitgerust met een volledig CIP (Cleaning In Place) systeem, al dan niet met of zonder drooginstallatie.

Over Lipton Tea van Unilever

Lipton is de geregistreerde merknaam van 's wereld grootste theeproducent en eigendom van Unilever. Van oorsprong is het een Brits bedrijf dat werd opgericht door de Schot Thomas Lipton (1850-1931). Hij kocht theeplantages op in Sri Lanka (toen Ceylon) en verkocht de thee in zijn eigen winkels om, de tot dan toe erg dure thee, ook toegankelijk te maken voor minderbedeelden. Lipton maakt ook een ijsthee drank, die tot 2002 onder de naam Liptonice op de markt werd gebracht en nu Lipton Ice Tea heet.

LINDOR MENGERS WORDEN GEBRUIKT VOOR DE VERVAARDIGING VAN

  • Küttner logo
  • Küttner logo