Opschalen met oplossingen van Lindor: de ontdekkingstocht van Bio Zentrale

Bio-Zentrale komt tegemoet aan de eisen van de markt door efficiëntie te verhogen

dankzij een turnkey muesli mengoplossing van Lindor.

Productiemanager Christoph Huber van Bio-Zentrale was zo vriendelijk om met ons een verhelderend gesprek te voeren over het groeitraject van het bedrijf en de blijvend goede marktpositie dankzij de mengapparatuur van Lindor.

Deze case study geeft inzicht in:

Aan bod komt hoe de mueslimenger en het ingenieursteam van Lindor aan de wensen van het bedrijf tegemoet konden komen en hoe dat Bio-Zentrale heeft geholpen haar gestelde doelen te bereiken, waaronder het opschalen van de productiecapaciteit en het verbeteren van de efficiëntie.

 

Eisen van de markt creëren nieuwe uitdagingen

Bio-Zentrale produceert een breed assortiment biologische voedingsmiddelen, waaronder muesli’s en ontbijtgranen, snacks, broodbeleg, kruiden en bakingrediënten, allemaal met biologische ingrediënten.

Het marktsegment muesli’s en ontbijtgranen staat onder invloed van trends, zoals een grotere focus op gezondheid en welzijn, plantaardige ingrediënten, variaties in smaak en samenstelling, gemak en duurzame verpakkingen. In lijn met deze trends is Bio-Zentrale een aantrekkelijke optie voor bewuste consumenten.

Begin 2020 bleek echter, dat de bestaande apparatuur onvoldoende productiecapaciteit had om aan de groeiende vraag van de markt te blijven voldoen, mede gezien hun overgang van een monoproduct naar het maken van meer gemengde producten. Daarnaast wilden ze meer toegevoegde waarde in huis hebben, meer verschillende varianten produceren en de mogelijkheid hebben producten te verfijnen.

Om aan de toegenomen vraag te kunnen voldoen was het bedrijf op zoek naar een oplossing om hun producten te kunnen verfijnen en tevens de efficiëntie en productiecapaciteit te verhogen.

Bewezen oplossing voor het mengen van muesli nodig

Aangezien Bio-Zentrale al goede ervaringen had met een in 2015 aangeschafte Lindor menger met een capaciteit van 750 liter, besloten zij een tweede, grotere Lindor menger aan te schaffen om zowel de productie van muesli te verhogen als de andere doelen te bereiken. Een Lindor mueslimenger van 4000 liter bleek voor hun de perfecte oplossing.

Lindor muesli- en granolamengers, verkrijgbaar in verschillende afmetingen, bieden diverse voordelen voor de productie van muesli en granola, zoals een uitstekende homogeniteit, korte mengtijden, een laag energieverbruik en maar weinig onderhoud. Gebruikmakend van de ‘gentle touch’ mengtechnologie minimaliseert de Lindor menger het risico op breuk en stofvorming, voor een homogeen eindproduct in slechts een paar minuten.

De menger is uiteraard hygiënisch ontworpen, met opties voor een snelle en grondige reiniging, in overeenstemming met de geldende normen voor de voedingsmiddelenindustrie.

“Productie met de Lindor menger is heel eenvoudig – gemakkelijke bewerkings- en reinigingsprocessen.”

 

Turnkey oplossing voor het mengen van muesli

Bio-Zentrale was niet op zoek naar slechts een extra mueslimenger, maar naar een complete, turnkey mengoplossing, die ook door het Lindor ingenieursteam kon worden geleverd.

Zoals hierboven afgebeeld, bestaat de turnkey installatie uit een roterende menger met een capaciteit van 4 big bags van elk 1000 liter (ca. 500 kg), een losstation voor deze big bags en een met weegcellen uitgerust vulstation voor big bags.

Big bags met ingrediënten worden met behulp van een heftruck bovenop het losstation geplaatst. Daar zijn ze dankzij een platform gemakkelijk te bereiken en te hanteren. De big bags worden automatisch gevuld tot een vooraf ingesteld gewicht. Dit vereenvoudigt het voorraadbeheer en verhoogt de continuïteit van de productieprocessen. Zodra het recept in de menger is bereid, wordt het uitgevoerd naar het vulstation, dat de big bags op het gewenste productgewicht afvult.

Het mengsysteem is ontworpen om efficiënt te zijn, zodat naast de big bags ook ingrediënten als natuurlijke kleurstoffen of bananenvlokken in kleinere hoeveelheden in de menger kunnen worden toegevoegd. Dat bespaart tijd en bevordert een goede menging. Daarnaast biedt het systeem nog de optie om vloeistoffen te injecteren, zoals melasse, honing of suikerwater. Dat maakt de menger tot de veelzijdige oplossing, die Bio-Zentrale zocht.

De complete installatie staat nu in een speciale hal op hun productielocatie in Wittibreut, Niederbayern, Duitsland, en mengt muesli’s en andere droge voedingsmiddelen.

 

Lindor’s servicebereidheid bewezen

Gedurende de realisatie van de Lindor menger bleek de grootste uitdaging te zitten in de ongelukkige timing van de inbedrijfstelling, die precies samenviel met de eerste Europabrede lockdown van 2020. Lindor en Bio-Zentrale besloten daarop voor de inbedrijfstelling gebruik te maken van Microsoft Teams.

Ondanks de uitdagingen die het gevolg waren van deze wereldwijd ongekende omstandigheden, paste het team van Lindor zich aan en bood het de nodige ondersteuning om een soepele en succesvolle implementatie van de menger te garanderen. De heer Huber herinnert zich dat het team van Bio-Zentrale online technisch goed werd ondersteund, omdat het team van Lindor “uitstekend advies en technische ondersteuning” bood. Hij vertelt: “De vlekkeloze acceptatie van de menger verliep volledig via Teams ”.

En over de samenwerking met Lindor gedurende het hele proces zegt de heer Huber:

 

“We hadden echt het gevoel dat we goed werden geholpen en ook dat ze ons begrepen… de afhandeling van het complete project was indrukwekkend, naar mijn mening.”

 

Ervaringen van Bio-Zentrale sinds de ingebruikname

De ‘gentle touch’ mengtechnologie van de menger produceert hoge kwaliteit muesli en andere droge, kant-en-klaar gemengde voedingsmiddelen. De eenvoudige bedienings- en reinigingsprocessen van de Lindor mixer hebben Bio-Zentrale geholpen de menger gemakkelijk te bedienen en te onderhouden. De heer Huber onderstreept zijn tevredenheid door aan te geven dat hij, wat betreft zijn aankoopbeslissing, “dezelfde beslissing zo weer zou nemen”.

Sinds de ingebruikname van de Lindor menger kan Bio-Zentrale dan ook bogen op significante resultaten. Ze hebben de investering geëvalueerd en berekend dat ze daarmee een nog grotere efficiëntietoename hebben bereikt dan oorspronkelijk werd verwacht.

De heer Huber sluit ons gesprek af door te zeggen:

 

“Wat ik er misschien nog aan kan toevoegen, om de kwaliteit verder te onderstrepen, is dat de installatie nu bijna twee jaar draait en we nog geen reparaties of onderhoud nodig hebben gehad. Hij staat er nog exact zo bij als toen hij is opgeleverd in 2020 – ik denk dat dat in deze context zeker wel gezegd mag worden.”

 

Bio-Zentrale client installation

Om te onthouden

Bio-Zentrale is een bestaande klant van Lindor, tevreden met de prestaties van hun eerste, in 2015 aangeschafte Lindor mengmachine. De behoefte aan een grotere menger ontstond een paar jaar later door de groei van de markt voor gemengde producten en door de wens van het bedrijf om zelf meer productwaarde toe te voegen.

De menger van Lindor was een aantrekkelijke keuze door de eenvoudige bediening, de gemakkelijke reiniging en het efficiënte voorraadbeheer. Het team van Lindor ontwierp een complete, turnkey installatie en zorgde voor een naadloze inbedrijfstelling, ondanks de uitdagende lockdown als gevolg van de coronapandemie. De mengoplossing is een succes met een hogere productiviteit en efficiëntie als resultaat.

Bio-Zentrale was onder de indruk van de professionaliteit van het Lindor-team bij de afhandeling van het project. De menger heeft hen in staat gesteld om de efficiëntie te verhogen en ook hun andere doelen te bereiken wat betreft in house productverfijning. Het bedrijf is tevreden met hun Lindor mengers en zou dezelfde aankoopbeslissing opnieuw nemen.

 

Over Bio-Zentrale:

Bio-Zentrale is een Duits bedrijf dat is gespecialiseerd in de productie en verkoop van biologische en natuurlijke voedingsmiddelen. Het bedrijf is opgericht 1991 en al meer dan 30 jaar gewijd aan het leveren van duurzame en gezonde voedingsmiddelen van hoge kwaliteit.

Ze bieden een breed productassortiment, waaronder biologische bloem, pasta, rijst en granen, naast biologische en natuurlijke snacks, sauzen en smaakmakers. Het assortiment omvat ook een lijn biologische babyvoeding. Het bedrijf betrekt haar producten van biologische fair-trade boeren, gecertificeerd door de Duitse biodynamische federatie Demeter en onder de Europese Verordening voor biologische productie.

Eén van de belangrijkste doelstellingen van het bedrijf is om duurzame en milieuvriendelijke werkwijzen te bevorderen. Bio-Zentrale heeft daarom maatregelen geïmplementeerd om haar eigen carbon footprint terug te brengen en afval te verminderen door middel van recycling en compostering. Het bedrijf beschikt tevens over een gecertificeerd milieumanagementsysteem conform ISO 14001.

Bio-Zentrale is een gevestigde partij op de Duitse markt en beschikt over een landelijk dekkend distributienetwerk. Ze hebben een eigen webwinkel waar klanten hun producten kunnen kopen. Daarnaast zijn hun producten te vinden in talloze supermarkten en natuurvoedingswinkels en bij online retailers.

“Productie met de Lindor menger is heel eenvoudig - gemakkelijke bewerkings- en reinigingsprocessen”

Christoph Huber, Productiemanager

Ontvang vandaag nog persoonlijk advies

Onze expert-ingenieurs staan klaar om je vereisten te bespreken.