Bezoek Lindor op ANUGA FoodTec in Keulen, Duitsland. Haal uw gratis ticket hier.

Rijk Zwaan Homogeniseert Kwetsbare Groentezaden met Lindor Technologie

Het leek een ambitieus project: grote hoeveelheden kwetsbare groentezaden van hoge kwaliteit machinaal homogeniseren zonder de zaden te beschadigen. Toch ontwikkelde Lindor in samenwerking met Rijk Zwaan, een wereldspeler op het gebied van groenteveredeling, met succes een menger die zaden en fruitgewassen homogeniseert en mengt met behoud van een consistente kwaliteit. “Komkommerzaad is erg kwetsbaar en als het eenmaal beschadigd is, kun je het niet meer verkopen. De gentle touch-technologie van Lindor past perfect bij onze producten”, zegt René Hendriks, teamleider Operations Support bij Rijk Zwaan.

Voortdurende innovatie is essentieel als je als internationale speler topkwaliteit wilt leveren en wilt deelnemen aan de ontwikkeling van nieuwe rassen, een bedrijfsfilosofie die Rijk Zwaan omarmt. Het wordt echter een stuk uitdagender als je te maken hebt met een delicaat product dat ook nog eens tot op de gram nauwkeurig verpakt moet worden.

“Wij verpakken spinaziezaadjes per miljoen, ongeveer 12 gram per 1000 zaadjes, wat neerkomt op ongeveer 12,2 kilo voor een miljoen zaadjes. Door de wisselende weersomstandigheden kan de vorm en grootte van een geleverde partij spinaziezaadjes nogal grillig zijn. Als de zaden grof zijn, ontvangt de klant veel minder zaden dan besteld. Daarom homogeniseren we spinaziezaden handmatig”, legt Hendriks uit. Een tijdrovend, arbeidsintensief en nogal inefficiënt proces, vindt hij: elk doosje moest individueel bemonsterd worden om doosjes met zaden met eenzelfde TGW (duizendkorrelgewicht) als één partij te kunnen etiketteren. Zo ontstond de wens om grote partijen machinaal te homogeniseren.

 

Homogenisatie met consistente kwaliteit

Een eerdere kennismaking met de op maat gemaakte mengers van Lindor op een beurs bracht de twee innovatiegerichte partijen bij elkaar. “Het doel van het project van Rijk Zwaan was om één geleverde partij spinaziezaden te homogeniseren en een consistente kwaliteit te garanderen”, zegt Michael van der Knaap, projectingenieur bij Lindor, over de L25000 die geïnstalleerd is. Met een diameter van 3,6 meter en een lengte van 9 meter is dit ook de grootste machine van Lindor. De machine kan 25.000 liter in één bewerking mengen, wat in dit geval neerkomt op 12 ton of meer dan een miljard spinaziezaadjes. Dat is een heleboel spinazie!

Rijk Zwaan heeft ook een kleinere L200 trommelmenger geïnstalleerd voor het homogeniseren en mengen van paprika-, aubergine- en komkommerzaden. Volgens de projectingenieur staat het buiten kijf dat de technologie van Lindor ook hier het verschil maakt: “De zwaartekracht zorgt ervoor dat alle zaden, groot en klein, extreem goed tuimelen en mengen. Door de vorm van de mengtrommel en de schoepen volgen de zaden een baan en wordt de vereiste homogeniteit in zeer korte tijd bereikt. Tijdens dit proces is er bijna geen wrijving tussen de zaden, zodat ze onbeschadigd blijven.”

 

Geoptimaliseerd productieproces

De uitstekende samenwerking tussen Rijk Zwaan en Lindor heeft geresulteerd in een geoptimaliseerd productieproces, dat zorgt voor een consistentere kwaliteit en minder schommelingen in de TGW, een indicator voor het gemiddelde gewicht van een zaadje. Hendriks: “We legen alle dozen van één partij in de menger, die vervolgens binnen vijf minuten 12 ton spinaziezaad homogeniseert.” Volgens de teamleider van Operations Support bespaart het nieuwe productieproces de werknemers niet alleen tijd, maar draagt het geautomatiseerde proces ook bij aan een verbetering van de kwaliteit.

Kortom: een succesvol project, volgens Hendriks, waardoor Rijk Zwaan nu in staat is om klanten slechts één batch van een homogeen product van een consistente kwaliteit te leveren, in plaats van meerdere batches van handmatig geselecteerde zaden op basis van TGW. “De implementatie verliep erg soepel! Inclusief de aandacht die we van Lindor kregen tijdens de testfase, hun betrokkenheid en flexibele houding: ons hele samenwerkingsproces was zeer bevredigend!” besluit Hendriks.

 

Bedrijfsprofiel Rijk Zwaan

Bedrijf: Rijk Zwaan.
Kernactiviteiten: Internationaal groenteveredelingsbedrijf. Met een marktaandeel van 9% behoort het bedrijf tot de top vier in de wereldwijde groentezadenmarkt.
Hoofdkantoor: De Lier, Nederland.
Opgericht: 1924.
Opgericht in: Rotterdam.
Eigenaar: Drie families (90%) en werknemers (10%).
Aantal werknemers: 3500 wereldwijd, waarvan 1450 in Nederland.
Internationaal: Actief in 30+ landen, waaronder Tanzania, Mexico, China en de VS.
Jaarlijkse omzet 2019/2020: 477 miljoen euro.
Jaarlijkse winst 2019/2020: 58 miljoen euro.
Onderzoek & Ontwikkeling: 30% van de omzet wordt besteed aan R&D.

Rijk Zwaan logo circle

"Ons hele samenwerkingsproces was zeer bevredigend!”

René Hendriks, Teamleider Ondersteuning Operaties

Ontvang vandaag nog persoonlijk advies

Onze expert-ingenieurs staan klaar om je vereisten te bespreken.