blender industrial

Infré kiest voor theemenger van Lindor

Voor het blenden van verschillende soorten thee was Infré SA uit Zwitserland geruime tijd op zoek naar een geschikte menger. De voor thee benodigde ‘gentle touch’ vonden zij bij Lindor in Dordrecht. De keus is gevallen op de Lindor mixer L4000. Mild voor broze theebladeren en zeer energiezuinig. Met deze blender heeft Infré haar flexibiliteit vergroot en daarmee ook het marktpotentieel.

Blenden en decafeïneren van thee

Net als bij wijn verschilt de kwaliteit van thee enorm. De smaak en samenstelling is afhankelijk van het land waar de thee geoogst is, de weersomstandigheden tijdens de groei, de ligging (hoogte) van de theeplantage en de samenstelling en kwaliteit van de bodem. Om een constante kwaliteit te verkrijgen wordt thee ‘geblend’. Hiervoor is de Lindor menger uitermate geschikt. De broze theebladeren worden in de trommel op een milde manier gemengd tot een homogene melange.

In thee zit van nature cafeïne, ook wel theïne genoemd. Thee cafeïnevrij maken is hét specialisme van het Zwitserse Infré. Het decafeïnatie-proces vindt plaats na het blenden van de thee en gebeurt met behulp van methyleenchloride. Dit oplosmiddel wordt veel gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie en is onder andere geschikt voor de extractie van cafeïne uit koffie en thee.

Infré heeft voor de L4000 met “gentle touch” gekozen om zo een volledig geïntegreerde service aan klanten te kunnen bieden. De heer Gert ter Voorde, CEO van Infré SA, zegt hierover: “Onze klanten willen graag de thee kant-en-klaar kopen, dat wil zeggen al geblend én gedecafeïneerd. Deze blender maakt het voor ons mogelijk verschillende thee van over heel de wereld te kunnen kopen en deze te mengen tot de gewenste kwaliteit. De Lindor menger vergroot onze flexibiliteit en wij kunnen daardoor een grotere markt aanspreken. Het mengprincipe, de kwaliteit en de duurzaamheid gaf bij ons de doorslag. Deze menger is voor ons een belangrijk instrument om Infré nog verder te laten groeien.”

tea blender

Technische specificaties menger met ‘gentle touch’

Type L4000 betekent een netto productvolume van 4.000 liter. De roterende mengtrommel bevat zes vaste schoepen en aan beide zijden van de trommel is een speciale afdichting aangebracht die naadloos aansluit op de statische in-en uitlaat constructie . De geometrie van de schoepen en hun plaats in de trommel zorgen ervoor dat de trommel volledig leeg stroomt (> 99,8%) na het openen van de pneumatisch gestuurde uitlaatklep. In een batchproces verwerkt de menger per keer 4 m³. Drie grote inspectieluiken vergemakkelijken het reinigen en het onderhoud. De metalen delen van de menger, die met het product in aanraking komen, zijn vervaardigd uit roestvast staal 316. De machine voldoet aan alle hygiëne- en veiligheidseisen die de voedingsmiddelenindustrie aan machines stelt zoals de FDA normering. Met een afmeting van vijf bij tweeënhalve meter en een hoogte van tweeënhalve meter weegt de mixer ongeveer 3.000 kg (exclusief onderstel).

Waarom een oranje onderstel?

Op verzoek van Infré is het onderstel niet standaard afgewerkt in RAL1013 (parelmoer wit) maar in de kleur knal oranje! De heer Ter Voorde moest erg lachen toen hij dit zag hij vertelt hierover “Dit is typisch een grap van de Zwitserse eigenaar van Infré. Hij vind dat een menger uit Nederland aangepast moet worden aan de nationale kleur van Nederland. Namelijk oranje. Ook al ben ik zelf een Nederlander, toch ben ik niet dol op deze kleur. Maar ik moet toegeven. Oranje staat zeker niet slecht in onze fabriek in Semsales, Zwitserland!”

Infré SA specialist in het decafeïneren van alle soorten thee

Infré SA uit Zwitserland is al meer dan een halve eeuw specialist in het decafeïneren van alle soorten thee. Veel toonaangevende theemerken uit Europa weten Infré te vinden voor het decafeïneren van thee. Daarnaast brengt Infré verschillende cafeïne/theïne-vrije theesoorten op de markt onder de merknaam INFRE. Met dit eigen merk zijn zij marktleider in Italië en in eigen land.

Door de groeiende vraag naar cafeïne/theïne-vrije thee besloot Infré in 2004 tot de bouw van een nieuwe hightech theefabriek in Semsales, Zwitserland. De meer dan 60 jaar lange ervaring in decafeïneren in combinatie met specialistische kennis op het gebied van procestechnologie, resulteerde na twee jaar bouwen in een state-of-the-art fabriek. Per jaar produceert Infré in deze nieuwe fabriek ongeveer 5.000 ton cafeïnevrije hoge kwaliteitsthee.

LINDOR MENGERS WORDEN GEBRUIKT VOOR DE VERVAARDIGING VAN

  • Küttner logo
  • Küttner logo